Programma 2018

Poster NSG 2018Witold Lutosławski – Vijf volksmelodieën (1952)
Hanna Kulenty – Breathe (1987)
Johannes Suykerbuyk – Choreograffiti (1988)
John Adams – Shaker Loops (1978) – met dans!
Grażyna Bacewicz – Concert voor strijkorkest (1948)

Het Nederlands Strijkersgilde viert haar lustrum en dat verdient een feestje. Daarom wordt er dit jaar gedanst! En wel op Shaker Loops (1978) van de Amerikaanse minimalist John Adams. Voor het eerst gaat NSG samenwerken met twee jonge dansers, Tiemen Stemerding en Johanna Wernmo, die speciaal voor deze gelegenheid een choreografie op dit stuk hebben gemaakt.

De overige stukken dansen gezellig mee. Het Concert voor strijkorkest (1948) van Grażyna Bacewicz doet de stokken springen, terwijl de vingers over de snaren razen. Het werk werd geschreven in 1948 en ademt het optimisme dat opbloeide toen de Tweede Wereldoorlog juist voorbij was. Eenzelfde vrolijke sfeer treffen we in de Vijf volksmelodieën (1952) van Witold Lutosławski, die de oude volksdansen van nieuwe, pittige harmonieën heeft voorzien. Iets verder richting het heden vinden we daarna de nog levende Limburger Johan Suijkerbuijk. Zijn Choreograffiti (1988) is opgedragen aan de Oekraïense turnster Oksana Omelianchik, een nu gepensioneerde Sovjet-gymnast en de all-round gouden medaillewinnaar van de Wereldkampioenschappen van 1985. Uit diezelfde periode komt Breathe (1987) van Hanna Kulenty. Deze van origine Poolse componiste laat horen dat er nog vele onontdekte klanken zijn, die je met een strijkorkest kan laten horen.

De concerten staan onder leiding van dirigent, componist, arrangeur en altviolist Gijs Kramers. Hij dirigeert orkesten in Nederland en Engeland, was jarenlang artistiek leider van het Ricciotti Ensemble en speelt daarnaast onder meer in het Ruysdael Kwartet.

Kaarten kosten 15 euro, 11 euro met korting (studenten/jongeren onder de 18) en zijn verkrijgbaar via Concert4You.

NSG 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo Elise Mathilde Fonds

logo K.F. Hein fonds

Logo Fentener van Vlissingen Fonds

Logo VSBfonds

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

Logo Arc Verona