Wat is het Nederlands Strijkersgilde?
Het Nederlands Strijkersgilde is een landelijk strijkorkest dat jaarlijks een project uitvoert in de zomer. Voor elke editie wordt een orkest samengesteld dat bestaat uit ongeveer veertig gevorderde amateurs. We repeteren zeven dagen op locatie aan een avontuurlijk en eigentijds programma. Daarbij richten we ons exclusief op muziek uit de 20e en 21 eeuw. Na de repetitieperiode gaan we op tournee door Nederland. De kwaliteit van de uitvoeringen staat voorop en zodoende worden de deelnemers vooraf geselecteerd door middel van audities.

Beeld en geluid van het NSG? Klik hier!
Klik hier om onze programma’s uit het verleden te bekijken.
Met wie treden we op?
Regelmatig treedt het NSG op met een solist of ensemble. Dit zijn vaak pas afgestudeerde conservatoriumstudenten die zo de kans krijgen met orkest te spelen.
Na de eerste tien jaar van ons bestaan te hebben gewerkt met dirigent Jeppe Moulijn, kiest het NSG er sinds 2004 voor om ieder project een andere dirigent te benaderen. Daarbij zoeken we naar enthousiaste professionals die graag met amateurs werken en moderne muziek een warm hart toedragen. Zij worden bovendien actief betrokken in het samenstellen van het programma.
Wat spelen we?
Het NSG wil zowel de musici als het concertpubliek vertrouwd maken met muziek uit de 20e en 21e eeuw. Daarnaast streven we ernaar om regelmatig een talentvolle componist een opdracht te geven een muziekstuk te schrijven voor het orkest. Ook stellen we ons ten doel om onbekend repertoire ten gehore te brengen.
De programmering van NSG is divers, uitdagend en vernieuwend, voor de muzikanten en voor de luisteraars. Door deze muziek naar een breder publiek te brengen, willen we de cultuur van klassieke muziek te verrijken en te verdiepen. Het orkest laat zien dat hedendaagse, ‘klassieke’ muziek de kracht heeft te beroeren en meer kan betekenen dan het vermaken van een beperkte muzikale avant-garde. Ook probeert het NSG hiermee tegenwicht te bieden aan de Nederlandse (amateur-)muziekgezelschappen die zich vooral richten op het gangbare concertrepertoire voor grote bezettingen.