Solist 2024: Joost Willemze

Joost Willemze (1996) is één van de grootste Nederlandse harp-talenten. Op 16-jarige leeftijd won hij de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours. In 2017 won hij het internationale harpconcours in Porto en in 2018 het Italiaanse concours Suoni d’Arpa. Begin 2022 nam hij zijn debuut-cd op met AVROTROS Klassiek. In 2023 maakte Joost een tournee langs de vooraanstaande Nederlandse concertzalen en won hij de prestigieuze Dutch Classical Talent Award, waarbij de jury zijn spel prees als ‘harp next level’. In de zomer van 2023 won hij tevens de Grachtenfestivalprijs. Onlangs maakte hij zijn debuut bij het Radio Filharmonisch Orkest, waarmee hij de Dansen van Debussy speelde in de Grote Zaal van het Concertgebouw. In 2024 neemt hij een CD op met Italiaanse muziek op het label TACTUS en is hij Artist in Residence bij het Grachtenfestival.

Joost speelt harp sinds zijn zevende en studeerde bij Erika Waardenburg en Edward Witsenburg. In september 2021 behaalde hij zijn masterdiploma met uitmuntende beoordeling aan het Conservatorium van Amsterdam.
Joost won tevens prijzen op de concoursen van Stichting Jong Muziektalent Nederland, het Internationaal Harpconcours in Wales, de Gershwin Competition in New York, het Concours Godefroid in Tournai, het Reinl Wettbewerb in München, de Bertold Hummel competitie in Würzburg en de Korea International Harp Competition in Seoul.

Als orkestmusicus speelt hij regelmatig met het Nationaal JeugdOrkest (NJO). In 2022 werd hij lid van het European Union Youth Orchestra (EUYO), waarmee hij concerten gaf in heel Europa onder leiding van gerenommeerde dirigenten zoals Elim Chan, Iván Fischer, Gustavo Gimeno en Gianandrea Noseda. Daarnaast remplaceert Joost bij het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPho) en het Orchestre de la Suisse Romande (OSR).  

Joost is regelmatig te gast op radio en TV bij programma’s zoals De Klassieken, Spiegelzaal, De Ochtend van 4, en Podium Klassiek.