Programma 2017


Sergei Prokofiev – Andante Op. 50a
Tan Dun – Concert voor pipa en strijkorkest (Nederlandse première)
Carl Ruggles – Portals
Toru Takemitsu – Requiem
David Diamond – Rounds

o.l.v. Gijs Kramers – dirigent
m.m.v. Lingling Yu – pipa

In deze tijden, waarin de verhoudingen tussen de (voormalige) grootmachten uit het verre Oosten en de grootmacht Amerika veranderen, kiest het NSG voor een programma rond het thema Wereldcyclus – Oost ontmoet west. Dit programma gaat over cycli: hoe veranderen de verhoudingen, en dan met name in cultureel opzicht.

Zowel Takemitsu als Tan Dun werden geïnspireerd door Westerse muziek. Tan Dun studeerde aanvankelijk bij Takemitsu, maar woont en werkt inmiddels al ruim dertig jaar in Amerika. Hij heeft veel invloeden van zijn meester meegenomen, waardoor die in het Westen terecht zijn gekomen.

Bijna honderd jaar geleden ging ook Sergej Prokofiev naar Amerika, waar hij hoopte dat zijn muziek beter gewaardeerd zou worden dan in Rusland. Zijn Andante Op. 50a is afkomstig uit zijn Eerste Strijkkwartet, dat hij in Amerika schreef. Zijn eigen cyclus brengt hem jaren later weer terug naar Rusland, waar hij uiteindelijk traditionele muziek ging schrijven.

Ook Carl Ruggles schreef muziek in Amerika. Zijn muziek is veel atonaler, maar houdt tegelijk ook vast aan de Europese romantiek.

In Rounds van David Diamond blijven de muzikale elementen zichzelf herhalend veranderen, als een soort cyclus.