NSG 2018

Poster NSG 2018Witold Lutosławski – Vijf volksmelodieën (1952)
John Adams – Shaker Loops (1978) – met dans!
Hanna Kulenty – Breathe (1987)
Johannes Suykerbuyk – Choreograffiti (1988)
Grażyna Bacewicz – Concert voor strijkorkest (1948)

o.l.v. Gijs Kramers
Dansers: Tiemen Stermerding en Johanna Wernmo

2018 was het vijfentwintigjarig lustrum van het NSG. Om dat feest te vieren, was het thema dit jaar dans! Het programma begon met Vijf volksmelodieën (1952) van Witold Lutosławski: oude volksdansen voorzien van nieuwe, pittige harmonieën en grappige wendingen. Daarna volgde Shaker Loops (1978) van de Amerikaanse minimalist John Adams. Primeur dit jaar was de samenwerking met twee zeer getalenteerde jonge dansers: Tiemen Stemerding (Enschede, 1995) en Johanna Wernmo (Zweden, 1994) hebben speciaal voor het NSG een waanzinnige choreografie op dit stuk gemaakt, die met veel applaus en staande ovaties is ontvangen!

Naast John Adams stonden er dit jaar nog twee levende componisten op het programma: Johan Suijkerbuijk en Hanna Kulenty. Van Johan Suijkerbuijk werd het speelse Choreograffiti (1988) uitgevoerd. Dit stuk is opgedragen aan de Oekraïense turnster Oksana Omelianchik, een nu gepensioneerde Sovjet-gymnast en de all-round gouden medaillewinnaar van de Wereldkampioenschappen van 1985. Van de van origine Poolse componiste Hanna Kulenty werd Breathe (1987) gespeeld. Een zeer vernieuwend stuk, dat met verrassende technieken de meest wonderbaarlijke klanken uit het orkest wist te ontlokken. Ten slotte mochten de stokken springen en de vingers over de snaren razen tijdens het heerlijke virtuoze Concert voor strijkorkest (1948) van Grażyna Bacewicz.

De concerten waren dit jaar:

Draagt u het NSG een warm hart toe en wilt u ons financieel ondersteunen als vriend of als sponsor? Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de concerten van het NSG? Like ons op facebook of vul direct het vriendenformulier in.

NSG 2018 is mede mogelijk gemaakt door:
Logo Elise Mathilde Fonds

logo K.F. Hein fonds

Logo Fentener van Vlissingen Fonds

Logo VSBfonds

Logo Prins Bernhard Cultuurfonds

Logo Arc Verona