Dirigent (Marien)

Marien van Staalen

MvSMarien van Staalen (1947) studeerde cello bij Jean Decroos, continuo bij Ton Koopman en orkestdirectie bij Joop van Zon aan het Conservatorium van Amsterdam. In aansluiting hierop volgde hij privé-lessen bij de dirigenten Kirill Kondrasjin en David Zinman. Een parallel lopende rechtenstudie sloot hij af met het doctoraal examen.

Van Staalen dirigeerde het Nederlands Studenten Kamerorkest en het Utrechtsch Studenten Concert. Voor de Rotterdamse Kunststichting leidde hij een groot aantal producties van hedendaagse muziek.

Marien van Staalen was lange tijd eerste solocellist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en is verbonden geweest aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten te Rotterdam. Op dit moment is hij werkzaam als freelance cellist, dirigent en componist. Met de Belgische pianist Jozef de Beenhouwer vormt hij een vast duo. Samen met hem richtte hij het Robert Schumann Trio op.

Van 1996 tot 2004 was Van Staalen dirigent en artistiek leider van het kamerorkest Concerto Rotterdam. Sinds 2005 dirigeert hij het Autunno Ensemble. Van Staalen vervult gastdirecties in binnen- en buitenland.

Marien van Staalen maakte als cellist en als dirigent een groot aantal cd- opnamen. Leon Orthel, Jacob ter Veldhuis en Robin de Raaff droegen celloconcerten aan hem op. Met zijn dochter, de violiste Lenneke van Staalen, en de tablaspeler Heiko Dijker vormt Marien van Staalen het Kailash Ensemble, dat zich toelegt op de raakvlakken tussen Westerse en Noord-Indiase klassieke muziek.