Compositie

Compositie van Matthew Shlomowitz (1975)

Shlom4

Ritmes als vernieuwing staan centraal in Matthew Shlomowitz’s werken. In zijn nieuwe werk binnen de cyclus Letter pieces gaat hij op zoek naar de vertaling van een muzikale taal in acties, tekst en geluid. In zijn partituur maakt hij gebruik van letters waaraan hij bewegingen en geluiden verbindt die door de spelers vrij geïnterpreteerd kunnen worden. Hiermee zet Shlomowitz een structuur neer waarmee de spelers de inhoud kunnen creëren en waarbij ‘oud’ gecomponeerde noten overvloeien in ‘nieuwe’ improvisatie. In het werk dat Shlomowitz voor het NSG zal componeren zal een belangrijke rol zijn weggelegd voor het klavecimbel waarbij Matthew zich heeft laten inspireren op de automatische en steeds repeterende tunes van het elektrische keyboard.

Over de componist

Matthew Shlomowitz is een componist voor solo en concert werken. Hij groeide op in Adelaide, Australië, en woont nu in London. Hij is docent compositie aan de universiteit van Southampton, en dirigeert samen met Joanna Bailie het nieuwe ensemble Plus Minus.

Hij componeerde stukken voor groepen zoals asamisimasabESIdESCalefaxEnsemble OffspringEXAUDIIves EnsembleNieuw EnsembleQuatuor DiotimaRicciotti EnsembleSpeak PercussionWespoke New Music Company en uitgebreide werken voor Mark Knoop en Stephane Ginsburgh.

Momenteel heeft Shlomowitz twee lopende werken: Popular Contexts, een serie over dagelijkse en populaire cultuur (vaak een combinatie van “field recordings”en instrumentale muziek), en Letter Pieces, waarin acties, muziek en tekst worden gecombineerd. Hij richtte tevens the Letter Piece Company op met danser Shila Anaraki, en samen maakte ze een theaterwerk van een uur, A to Zzz, voor vijf uitvoerenden dat in première ging  op  Vooruit in Gent, Februari 2012.

Kijk op de website van Matthew Shlomowitz voor meer informatie.