Solisten 2016

Lenneke van Staalen – Indiase viool

Lenneke van Staalen groeide op in een gezin van westers klassieke musici. Haar eerste ontmoeting met Indiase muziek was in 1992 in New Delhi, waar ze later studeerde bij violist Shri Joy Shrivastava. In die periode ontdekte ze haar grote affiniteit met deze muziek en de emotionele diepte en expressie ervan.

LennekevanStaalenTerug in Nederland zette zij haar opleiding voort aan de Indiase muziekafdeling van het conservatorium van Rotterdam bij vocalist Koustov Ray. Ze ontving haar masterdiploma cum laude in 2003 en kreeg de ‘Prijs voor beste uitvoering’. Ze studeerde daarna verder in Mumbai bij meesterviolist Pandit D.K. Datar.

Lenneke treedt regelmatig op in Europa en India, zowel in Indiase setting als in samenwerking met westerse klassieke of wereldmuziek ensembles. Daarnaast geeft zij les aan de Indiase muziekafdeling in Rotterdam.

Heiko Dijker – tabla

Heiko Dijker is tablaspeler en producer, wiens spel wordt gekenmerkt door enthousiasme en energie, diepte van kennis en ritmische poëzie. Hij verliet Nederland op jonge leeftijd om ware soulfullness in muziek en het leven te vinden. In zijn eentje rondtrekkend door de wereld, ontdekte hij klassieke Indiase muziek en de schoonheid van India.

HeikoDijkerNa een jarenlange traditionele opleiding gevolgd te hebben bij Shri Bhaswaraj Bhendigeri in India, zette hij zijn studie voort bij grootmeester Faiyaz Khan in het Guru-Shisya (meester-leerling) systeem. Tien jaar lang was hij volledig ondergedompeld in zijn Sadhana, het uitsluitend studeren en luisteren van klassiek Indiase, akoestische muziek.

Na het behalen van zijn Mastertitel in Klassiek Tabla aan het conservatorium van Rotterdam, waar hij studeerde bij Faiyaz Khan en Ted de Jong, werkte Heiko samen met veel Indiase klassieke en niet-klassieke musici en dansers, zowel in traditionele Indiase setting als in combinaties daarvan met innovatieve muziek en dans.

Naast optreden, begeleidt Heiko ook grote meesters, waaronder Pandit Hariprasad Chaurasia (Bansuri) en Pandit Buddhadhitya Mukherjee (Sitar) op het conservatorium van Rotterdam, is hij docent aan de SKVR muziekschool in Rotterdam, en geeft hij lezingen en workshops aan conservatoria en andere instellingen over de hele wereld.