Programma 2016

nsg_facebookbanner-2

Programma
Mieczyslaw Weinberg – Symfonie nr. 2
Jacob Ter Veldhuis – Raga voor Indiase viool, tabla en strijkorkest
Arvo Pärt – Wallfahrtslied voor mannenkoor en strijkorkest
Arnold Schönberg – Suite in G “im alten Stile”

o.l.v. Marien van Staalen – dirigent
m.m.v. Lenneke van Staalen – Indiase viool, Heiko Dijker – tabla en mannenkoor de.fundo

In deze tijden, waarin miljoenen mensen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, kiest het NSG voor een programma rond het thema Diapora, met muziek uit verre streken en andere culturen. Diaspora is Grieks voor verspreiding. Het woord staat voor het gegeven dat volkeren huis en haard verlaten en op andere plaatsen gaan wonen. De Joodse diaspora is het bekendst; de laatste jaren is het woord een verzamelbegrip geworden.

Het NSG speelt twee grote werken van componisten met een Joodse achtergrond. Miecsyslaw Weinberg (Warschau, 1919) vluchtte in 1939 voor de nazi’s naar Rusland – zijn ouders en zuster, die achterbleven, werden vermoord. Weinbergs Tweede symfonie voor strijkorkest toont de invloed van Sjostakovitsj, met wie hij bevriend was geraakt.

Voor Arnold Schönberg (Wenen, 1874), voorvechter van de seriële muziek, was het Duitse politieke klimaat al in 1933 ondraaglijk geworden: hij emigreerde naar de Verenigde Staten. Het eerste werk dat hij daar schreef was de Suite im Alten Stil. Zoals hijzelf aangaf is dit stuk geen ontkenning van het twaalftoonssysteem. Wel illustreert het hoe dicht het tonale en het atonale idioom in Schönbergs oeuvre bij elkaar liggen.

Het Hindoestaanse volksdeel in Nederland kent een lange voorgeschiedenis van volksverhuizingen: van India via Nederlands-Indië en Suriname tot ons land. In Raga van Jacob ter Veldhuis, met geïmproviseerde solopartijen van Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (tabla), speelt het orkest de rol van de tanpura, het begeleidend instrument in de Indiase muziek. De ritmische, New Age-achtige klanken van Raga slaan een brug tussen klassiek en pop.

Arvo Pärts Wallfahrtslied sluit aan bij het thema van de mens op drift: het eendelige werk voor mannenkoor en strijkorkest vertolkt het pelgrimslied bij uitstek, psalm 121.