NSG 2019

Inleiding over het programma

Onder de titel ‘Nederlanders van Wereldklasse: een dijk van een oeuvre’ voert het Nederlands Strijkersgilde een zeer divers Nederlands repertoire voor strijkorkest op met werken uit de 20e en 21e eeuw. Muziek van verschillende generaties en stromingen in de Nederlandse klassieke muziek zullen ten gehore worden gebracht, waarmee een beeld wordt geschept van het Nederlandse muzikale verleden.

De Kuhnau-variaties van Hendrik Andriessen hebben een grote bekendheid. Deze muziek laat een prachtige gelaagde strijkers-toon uit het orkest opstijgen, en geeft de opmaat voor een rijke ontwikkeling.

Het Altvioolconcert van Henk Badings nodigt uit tot een herwaardering van zijn muziek. Het buitengewoon frisse en avantgardistische stuk wordt opgevoerd door de nu al bejubelde altvioliste Elisa Karen Tavenier (1996). Tavenier, opgeleid door topmusici, heeft al diverse prijzen gewonnen in haar nog jonge carrière. Afgelopen december werd haar spel beloond met een 10 met onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Het Concert voor strijkers en pauken van Rudolf Escher is een muzikaal hoogtepunt uit de 20e eeuw. Escher werd geïnspireerd door Ravel, Debussy en Stravinsky en zocht in zijn componeren steeds de vernieuwing op. Dit stuk bevat een on-Hollandse zwierigheid, in combinatie met een doorwrochte muzikale structuur.

Tot slot keren we met het stuk Low Angle Close Up Dolly Shot Highway van Jacob ter Veldhuis terug naar de 21e eeuw. Deze muziek refereert aan cameratechnieken in de meeslepende achtervolgingsscènes uit Hollywoodfilms. Gekenmerkt door een drijvende motorische ritmiek en met referenties aan de populaire cultuur is de muziek in staat een groot publiek aan te spreken zonder voorspelbaar te zijn.

We zijn bijzonder vereerd dat JacobTV speciaal voor het Nederlands Strijkersgilde een make-over heeft gegeven  aan zijn ‘Dolly Shot’. Het werk is zo’n tien jaar geleden gecomponeerd in opdracht van Amsterdam Sinfonietta en vertolkt een nachtelijke reis door het onbekende en ondefinieerbare. De titel is afkomstig uit de filmwereld, waarbij de camera op een auto of rijdend platform gemonteerd wordt en gefilmd wordt in de beweging van het voertuig. In dit geval is het een ‘dolly shot’ vanuit een  snelle wagen op de snelweg.

Aftellen tot 18 juli

Dit prachtige programma, deze super intensieve en ontspannende repetitieperiode, de geweldige, nader bekend te maken concertlocaties, de meesterlijke solist, de opzwepende dirigent, de vlammende aanvoerders hebben zeer gemotiveerde en ambitieuze musici nodig.

Ondertussen kun je onze activiteit volgen door ons te liken op Facebook. 

Fondsen en sponsoren

Dit jaar krijgt het NSG steun van het Elise Mathilde Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Fonds voor Geld- en Effectenhandel, de Gilles Hondius Foundation en Arc Verona, aanbieder van muziekinstrumenten en benodigdheden.