Soliste: Lingling Yu

Lingling YuLingling Yu is geboren in Hangzhou, in het zuidoosten van China. Op de leeftijd van acht jaar begon zij met het leren spelen van viool en erhu (een Chinees strijkinstrument). Later ging zij zich richten op de pipa. Toen ze veertien jaar was, kreeg ze de eerste prijs bij het toelatingsexamen voor het Centraal Conservatorium in Beijing. Ze werd bestempeld als wonderkind en er werd een film gepubliceerd over haar uitzonderlijke muzikale gaven (“Little Genius” van Chun Lei). Ze behaalde haar bachelor op twintigjarige leeftijd. In datzelfde jaar werd zij aangesteld als spreker op de Tsinghua Universiteit in Beijing.

Op 25-jarige leeftijd won ze de nationale competitie voor traditionele Chinese muziek in Beijing. Samen met haar leraar Dehai Liu reisde zij door China om les te geven en optredens te geven. Dehai Liu had een enorme invloed op Lingling Yu’s muzikale ontwikkeling.

Ze studeerde samen met andere bekende pipa docenten, zoals Jieli Luo, Fandi Wang en Weixi Sun. Zij gaven Lingling de kans om haar kennis te verbreden, haar repertoire te verrijken met een grote hoeveelheid aan stijlen en gaven haar de kans om haar eigen weg te vinden.

Haar optredens zijn, in combinatie met een enorme beheersing van alle technieken van het instrument, krachtig, helder, warm en creatief, gekarakteriseerd door helderheid en fijnheid en een ontmoeting tussen emotie en kalmte, waarmee zij de twee principes van de Chinese filosofie mengt: de yin en de yang.

Om het verband tussen westerse en oosterse muziek te leggen, verhuisde zij in 1998 naar Zwitserland. Daar studeerde ze eerst nog een jaar orkestratie aan de ‘University of music’ in Lausanne en daarna nog vijf jaar harmonie, orkestratie en improvisatie. Ze nam ook deel aan een compositiecursus en andere lessen aan de ‘University of music’ in Genève.

In 2016 was ze genomineerd voor de Swiss Grand Award of Music.

Ze is lid van de Association of Swiss Musicians en woont momenteel in Genève.